Türkiye'de Çeviri Tercüme Sektörü

Türkiye’de Çeviri Tercüme Sektörü

Son yıllarda hızlı bir gelişme gösteren çeviri hizmetleri, Türkiye’de de yoğun olarak hizmet talep edilen bir sektör haline gelmiş bulunmaktadır. Resmi kurumlarımızın diğer ülkelerle iletişimi, yurtdışına çıkmak isteyenlerin gerek duyduğu belge çevirileri, yabancı dil eğitimi gören vatandaşlarımızın talep ettiği çeviriler bu gelişimi destekleyen unsurlardan sadece birkaçı. Bunun yanı sıra üniversitelerde açılan mütercim tercümanlık bölümleri, ülkemizde tercüme sektörünün daha fazla kişi tarafından yakından tanınmasını sağlıyor.

Her çeşit gelişimin beraberinde yenilikler getireceği de kaçınılmaz bir durum. Günden güne ilerleyen teknoloji, tercüme hizmetlerine pratik ve kullanışlı çözümler sağlayabilmiştir. Simultane hizmetleri konusunda teknolojik cihazlardan yararlanılırken, yazılı tercümede; yeni yazılım programlarının ortaya çıkışı ile işler düzenli bir şeklide tasnif ve kontrol edilebilmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi üniversitelerde de bu sektörle ilgili bölümler açılması da kalifiye tercüman yetişmesini sağlamaktadır. Ayrıca burada henüz öğrenim gören öğrenciler, tercüme şirketlerinin kendilerini istihdam etmesiyle tecrübe kazanmaya, dolayısıyla mesleğe sektörü tanıyarak başlama fırsatı yakalamaktadırlar. Tercüme şirketleri arasındaki rekabet, ülkemizde bu alanın gelişmesi hususunda çok önemlidir. Çünkü daha iyi hizmet verebilme çabasına giren tercüme şirketleri bir taraftan kendilerini geliştirme uğraşı verirken bir taraftan da bulundukları sektörün gelişmesine hizmet etmiş oluyorlar.

Bahsettiğimiz sebeplerden ötürü ülkemizde tercüme faaliyetleri tüm hızıyla ilerlemeye devam ediyor. Bu ilerleyiş, beraberinde kaliteyi de sağlıyor. Uluslararası faaliyet gösterebilecek durumda olduğumuz bu sektörde, geldiğimiz noktayla yetinmemeli, yenilikler içinde olarak yolumuza devam etmeliyiz.